Adóbevallás készítése

Vállalkozásoknak, magánszemélyeknek

Az adóbevallást minden évben szükséges elkészíteni vagy elkészíttetni. Az emberek saját maguknak is elkészíthetik, de segítségül hívhatnak ezzel foglalkozó személyeket is. De hogyan, miképp lehet? Milyen időpontokra is kell figyelni? Néhány igen fontos tudnivaló következik, melyeket jobb észben tartani, különben mind a vállalkozás, mind a magánszemély komolyan ráfizethet. Konkrét problémájával is fordulhat hozzánk, komoly tapasztalattal rendelkezünk adótanácsadás terén is.
Adóbevallás készítése
Adóbevallás készítése

Mire kell odafigyelni?


Mivel mindenki számára igen fontos az adóbevallás hibátlan és hiánytalan kitöltése, ezért sokan olyan emberekhez fordulnak, akik értenek hozzá. De előfordul olyan eset is, amikor online töltik ki az interneten. Ekkor se kell kétségbe esni, hiszen minden kérdéshez igen hatékony segítség található. Ezzel a módszerrel igazán gyerekjáték kitölteni. Valamint kényelmes is, hiszen egy forró kávé mellett, esetleg egy kényelmes fotelban ülve is kitölthető, és így online is elküldhető.
Persze, akiknek ez nem megfelelő, ők befáradhatnak a NAV-hoz, és ott kitölthetik nekik. Ez is egy megoldás, amennyiben saját maguk nem értenek a kitöltéshez, és nem is szeretnék hibásan leadni. Valamint szakértő emberekkel is kitöltethetik, amennyiben keresnek egyet, akár az internet segítségével. Hiszen számos ilyen hirdetés is található, és sok adóbevallással foglalkozó honlap is van. Persze ezekből nem mindegyik megbízható. Ezekben az esetekben érdeklődni kell a szolgáltató megbízhatósága iránt, esetleg ismerőseitől is kérhet tanácsot.

Jelentős megtakarítás adótanácsadás segítségével


Az adózók többsége nem is sejti, hogy adóterheit egy átgondolt koncepcióval lényegesen csökkentheti. Ebben lehetünk segítségére, ha igénybe veszi adótanácsadás szolgáltatásunkat. Érdemes már jóval azelőtt felvennie velünk a kapcsolatot, hogy esedékessé válna a nyilatkozatok leadása, így közösen áttekinthetjük, melyek azok a területek, ahol az adótanácsadás pénzt spórolhat Önnek. Az adótanácsadás nemcsak a hagyományos értelemben vett tanácsadást jelenti. Kérésére elláthatjuk képviseletét is adóhatóságnál, valamint felkészíthetjük egy esetleges vizsgálatra is.

Kiknek lehet szüksége az adóbevallás elkészíttetésére?


Az adóbevallás kötelező mindenki számára, aki az adott évben keresőtevékenységet végzett, adóköteles bevételre tett szert. Hasonlóképp szükséges a bevallás benyújtása, ha az ingótárgyak átruházásból származó jövedelem meghaladja a 600 000 forintot, illetve nem gazdasági természetű tevékenységből származó értékesítéssel szerzett bevétele 200 000 forint feletti. A kivételekről jogszabály nyilatkozik. Vállaljuk olyan magánszemélyek adóbevallásának elkészítését, akik több tevékenységből jutottak jövedelemhez, és emiatt saját maguk már nem boldogulnak a nyilatkozat kitöltésével, vagy csupán szeretnék adóterheiket a törvényes kereteken belül lejjebb faragni. Gyakori, hogy a munkahelyek elkészítik dolgozóik adóbevallását, ám amennyiben ez mégsem történik meg, hozzánk bizalommal fordulhat. Vállalkozások adóbevallásait is elkészítjük, sőt a cégek dolgozóinak személyijövedelemadó-bevallását is elkészíttetheti velünk.
Magánszemélyek nyilatkozhatnak arról, hogy az adóbevallásukban a 150 ezer forintot meg nem haladó adókötelezettségüket pótlékmentesen kívánják megfizetni. A lehetőséggel még a vállalkozói tevékenységet nem folytatók és áfa fizetésre sem kötelezett adózók is élhetnek vele, valamint azok az egyéni vállalkozók, akik egész évben szüneteltetik a vállalkozásukat. A részletfizetési kedvezmény kérhető legfeljebb hat hónapon keresztül, egyenlő részletekben megfizetve, pótlékmentesen. Viszont aki a bevallását későn küldi be, sajnos annak nem jár ez a kedvezmény.
Amennyiben meghaladja a 150 ezer forintot a fizetendő adókülönbözet, de túlfizetése van az adózónak más adónemben, azt a 170-es lapon a személyi jövedelemadóra átvezettetheti, és ha így nem haladja meg a 150 ezer forintot, akkor kérhet részletfizetést. Az első részlet május 20-án, a további részletek június 20-án, július 21-én, augusztus 21-én, szeptember 22-én és október 20-án esedékesek. Amennyiben nincs befizetve az esedékes részlet, akkor érvényét veszti a kedvezmény, és a tartozást egy összegben kell befizetni. A NAV ebben az esetben a tartozás fennmaradt részére késedelmi pótlékot számít fel 2015. május 21-től. A részletet be lehet fizetni csekken, bankszámlán, de bankkártyával is a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain.

Adóbevallás pontosan és megbízhatóan


A határidők betartása különösen fontos adózási ügyekben. De természetesen figyelni kell a nyilatkozatok hibátlan kitöltésére is. Nem megfelelő adatok megadása vagy hiányos kitöltés miatt a magánszemélyeket 20 000, egyéb adóalanyokat 100 000 forintra büntetheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Sokkal nagyobb is lehet a büntetés mértéke az adóbevallás elmulasztása vagy a késedelmes bevallás esetén. Ilyenkor 200 000 és 500 000 forint lehet a bírság felső határa, attól függően, hogy magánszemély vagy egyéb adózó késett-e a bevallással. Cégünk a megadott határidők pontos betartásával végzi tevékenységét, így nem kell attól tartania, hogy egy esetleges késés miatt komoly összegektől kell megválnia.

Adótanácsadás vállalkozások részére


Jelentős összegek kiadásától kímélheti meg cégét, ha racionalizálja adózását. Minden esetben fontos, hogy megfelelő szakemberhez forduljon, aki tisztában van a hatályos szabályozással. Segítséget nyújthatunk Önnek abban, hogy a jogszabályok betartásával csökkenthesse a vállalkozására nehezedő adóterheket. Kérésére segítünk a törvényes adócsökkentési rendszerek kidolgozásában, többek között a béren kívüli juttatások és a cafeteria rendszer kidolgozásában. Adótanácsadás során teljes körű szolgáltatást nyújtunk, hogy sikeres lehessen az adóoptimalizálás. Az adótanácsadás magában foglalja az igénybe vehető adókedvezmények felkutatását is. Mivel megbízhat minket az adóbevallás elkészítésével is, nem kell erre pazarolnia idejét, nyugodtan foglalkozhat elsődleges tevékenységével.

Adóbevallások készítése
Adóbevallások készítése